Så här torkar inte proffsen BrasVed. Ved i hög på mark = Sur Ved.  

Hagastugansved.se  kapar och klyver all ved direkt i luftig nätsäck.  BrasVeden blir snabbt torr! Detta förhidrar att grön och svartmögel  växa till sig

 

Bild - vedhög

                  

Torka BrasVed

 Tro inte på dumma råd som att stoppa veden i vatten så det skall brinna längre.Veden skall alltid vara så torr som möjligt och brinna fort.

 Att torka BrasVed i säck på pall som nedan bild visar, är ett ultimat sätt att får torr,vit och förstklassig  ved snabbt!

       

Är veden tillfälligt slut kan man köpa briketter. Men ha respekt för briketter. De är små och oansenliga men utvecklar en väldig energi efter en stunds eldande. Ett fyllt förbränningsrum med briketter ger risk för överhettning och haveri. Hur många briketter som går att lägga in beror förstås på anläggningen. Som tips är cirka fyra-fem briketter i taget fullt tillräckligt (små briketter) Har du de nya fyrkantiga kan det räcka med två till tre stycken i en vedspis eller mindre braskamin.

  • Vid soteld skapas en stark hetta i skorstenen. Denna hetta gör att beläggningar av kol och tjära sväller så kraftigt att de kan stänga skorstenen med sprängning som följd. Eftervärmen kan komma till utsidan av skorstenen flera timmar efter sotelden
  • Är pannrummet säkert? Utrymmet runt en panna skall alltid vara rent. Många bygger fina pannrum men glömmer bort att ha brandklassade dörrar och glömmer också bort att fönster snabbt går sönder vid en brand. Ett hus kan bli övertänt på en kvart
  • Vid eldning i pannor skall man, om draget är bra, montera en motdragslucka. Tala alltid med sotaren om hur installationen ska ske och vilken typ av motdragslucka som är lämplig
  • Elda inte sopor eller impregnerat virke. (Röken är skadlig och askan blir en "giftbomb" i huset)
  • Insatsrör i skorstenen av så kallad syrafast rostfritt stål är bara en benämning och ingen garanti för beständighet. De rören har inte obegränsad hållbarhet utan behöver kollas ibland. Sotaren kan göra detta.

källa Svensk Ved

 

 

Staplad vedVeden huggs på vintern Dec-Feb 
 Kapa och klyv när snön har smält bort  - mars till april
Torka veden utomhus, eller i vedbod).  Täck inte  med presenningar. Markfukten, och fukten från veden, skall kunna stiga bort utan hinder.

 

Om våren varit riktigt torr, kan veden eldas kommande vinter. Bäst är det om veden får torka i två vårsäsonger
En rymlig vedbod gör att du kan man ha omväxlande två årslager = ingen stress att hugga exakt årsförbrukning under våren.
Att lagra utomhus går bra om du staplar noga. Men veden måste skyddas från kontakt med marken och regn. Di gamle säger. sitat: Det skall regna 3 ggr i veden innan den blir torr.  

1. Hugg på vintern

2. Kapa och klyv vid snösmältningen - mars till april. 

3. Packa veden i luftiga nätsäckar på pall.

4. Efter midsommar torkar det knappt mer utan då ska veden in i vedbod.

5.Har du utnytjat April torken så är BrasVeden klar att eldas fram  på hösten då det är tid för eldning. Ta om möjligt gärna in veden i värmen någon dag före eldningen, speciellt om du lagrar veden kallt. Kall ved som kommer in i stugvärmen svettas och blir fuktig på ytan.  

Källa Svensk Ved. texten delvis omarbetad.